Львів Інформ

На Миколаївщині відбувся престур на тему «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин»

На Миколаївщині відбувся престур на тему «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин»
289175 ПЕРЕГЛЯДІВ

Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин: на Миколаївщині відбувся престур для журналістів з різних куточків України. Протягом двох днів учасники вивчали досвід регіону в сфері захисту прав землевласників та землекористувачів, а також дізналися про впровадження земельної реформи на місцях, поспілкувавшись з представниками територіальних громад і фермерами.

Земельна реформа вже встигла обрости численними міфами про небезпеки та ризики, певним чином це наслідок необізнаності українців в сфері земельних правовідносин. Про потребу землевласників у правовій допомозі свідчать результати дослідження, що було проведене влітку системою БПД у співпраці з партнерами.

Як відзначив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин, майже 60% опитаних українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі чи землекористувача, якщо вони будуть порушені. Разом з цим понад половині респондентів потрібна інформація про останні зміни у земельному законодавстві.

«Серед найзручніших каналів комунікації українці виділяють інтернет, національні телеканали та соцмережі, відтак особливого значення зараз набуває співпраця юристів системи БПД з журналістами. Наша спільна робота допоможе розвінчати всі існуючі міфи та донести до громадян достовірну інформацію, що своєю чергою збільшить можливості для захисту прав в сфері земельних відносин», - зауважив С. Ющишин.

Презентуючи результати діяльності системи БПД регіону в сфері земельних правовідносин, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша, відзначила, що Миколаївщина є однією з аграрних областей України, тому питання в сфері земельного права стабільно входять в ТОП-5 найпоширеніших, з якими звертаються краяни до юристів системи.

«За весь час роботи маємо понад дев’ять з половиною тисяч звернень, здебільшого клієнтів цікавлять питання щодо безоплатного отримання у власність земельної ділянки, укладення або розірвання договору оренди землі, порядок оформлення документів на землю тощо», - відзначила очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

З реальними кейсами надання правової допомоги журналісти мали змогу ознайомитись поспілкувавшись із клієнтами, які успішно вирішили свої правові проблеми за допомогою системи БПД. Один з прикладів, це справа щодо визнання договору оренди землі недійсним.  

«Ще у 2010 році уклала договір на оренду земельної ділянки строком на 49 років, розраховуючи на стабільний дохід від цієї угоди. Однак все одразу пішло не так, користуючись земельною ділянкою орендар «забув», що за це користування має сплачувати гроші. Самостійно вирішити ніяк не вдавалося, тож звернулась по допомогу до місцевого центру. І завдяки професійній роботі юристки вдалося відновили справедливість та повернути землю», - розповіла представниця клієнтки, яка через стан здоров’я не змогла відвідати захід, пані Наталя.

Протягом престуру журналісти відвідали Широківську територіальну громаду, Товариство з додатковою відповідальністю «Зоря Інгулу» та Фермерське господарство «Вікторія», керівники яких презентували свої господарства, розповіли як співпрацюють з системою БПД та поділилися своїми враженнями щодо впровадження земельної реформи в Україні.

Так, голова громади Сергій Кравцов, акцентував на перевагах реформи саме для громад, зокрема це отримання у власність земель за межами населених пунктів, нові інвестори та більші доходи завдяки електронним земельним аукціонам.

А ось голова Фермерського господарства «Вікторія» Вікторія Доценко звернула увагу на ризики, які певним чином пов’язані із правовою необізнаністю громадян, що підтверджує важливість правопросвітницької роботи в сфері земельних правовідносин. Зауважимо, що лише протягом 2021 року юристи регіональної системи БПД провели 163 подібні заходи.

«Будьте уважні при оформленні документів, що підтверджують ваше право власності на землю, доводьте до кінця всі процедури, що їх вимагає законодавство, адже в майбутньому ваша безпечність може завдати немалого клопоту», - наголосила В. Доценко.

 Наступною зупинкою для учасників престуру став візит до Миколаївського міського центру підтримки ВПО та ветеранів АТО, де журналістам презентували досвід співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

Як відзначив, заступник Миколаївського міського голови Юрій Степанець, тема правової допомоги в сфері земельних правовідносин є дуже актуальною, адже ми розуміємо, що не маючи фахової освіти самостійно розібратися в тонкощах законодавства якщо не неможливо, то вкрай важко.

«Дуже важливо, що співпраця системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини в цьому напрямі забезпечена саме з Міським центром підтримки ВПО та ветеранів АТО, адже їх клієнтами зокрема є учасники бойових дій, які мають переважне право на отримання земельних ділянок і, власне, багато з них вже є землевласниками, відтак мають безліч питань в сфері земельних правовідносин, починаючи з процедури отримання ділянки, оформлення документів до здачі її в оренду чи купівлі-продажу», - наголосив заступник міського голови.

 Ще одним важливим пунктом престуру став тренінг, під час якого журналісти дізналися про всі нюанси земельної реформи в Україні. Тренерами виступили менеджерка з якості Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева та фахівець із земельних питань Євген Венгер, які є практикуючими адвокатами, тож змогли розкрити тему як з теоретичної, так і практичної точки зору.

 Програма престуру вийшла дуже насиченою та змістовною, а головне корисною - про це свідчать відгуки учасників. Так, журналіст Інтернет-видання «Переселенці Донеччини» Вадим Алтухов відзначив, що зміг для себе розставити знання про земельну реформу по полицях, адже була можливість поспілкуватися як з юристами-практиками, так і з фермерами та представниками громад, які вже встигли відчути практичні аспекти земельної реформи.

 Довідково. Престур організовано Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України

© 2020 lviv-inform

Мої відео