Львів Інформ

Студенти змушені платити власні гроші за процес проходження практики

Студенти змушені платити власні гроші за процес проходження практики
413824 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Львівських політехнічних закладах студентів змушують платити за практику особисті кошти. Вихованці вищого професійного училища номер двадцять дев’ять за виробничу практику платять кошти з особистого гаманця.

 

Третьокурсниця Анастасія Ільчиняк розповіла, що уже третій рік поспіль змушена виплачувати гроші навчальному закладу за практику, проте училище не надає студентам базу проходження практичних дисциплін. Дівчина зізнається, що практику щороку шукає самостійно і, на жаль, не завжди вдається знайти місце, де можна повчитись. Анастасія освоює спеціальність перукаря та майстра манікюру.

 

 Третьокурсниця розповідає, на першому курсі проходження практики обійшлось їй в тисячу сто гривень, на другому курсі ціна зросла, адже кількість робочих днів збільшилась, сума становила тисячу двісті гривень, проте викладачі вважали що цього замало і вимагали ще. Зараз, за проходження практики для майстра манікюру, щоденна виплата має становити сто гривень. За весь період занять ціна становитиме дві або дві з половиною тисячі гривень за місяць.

 

Загалом, практику студентам знайти важко. Через карантин кількість салонів краси та перукарень зменшилася, більшість спеціалістів перейшли працювати «на дому». Також, власникам центрів краси оплачувати практику студентам невигідно, адже є заклади освіти які встановлюють договори про безоплатне проходження навчання. Саме тому більшість вихованців закладів освіти залишаються без практики.

 

У групі львів’янки навчаються двадцять чотири дівчинки і жодній із них навчальний заклад не допоміг знайти місце практики, але викладачі нагадують про обов’язкову оплату практичних днів. Освітяни пишуть у соціальних мережах у особисті повідомлення кожному студентові: «Дівчата, ви 3 курс, ви мало заробили».

 

Директор закладу запевняє, що усе законно. За практику студентам платять гроші, а вони мають сплачувати частину коштів училищу.  Гроші, що заклад отримує від вихованці, йдуть на вдосконалення матеріально-технічної бази, тобто на ремонт аудиторій, майстерень, закупівлю сучасного обладнання. А також п'ятнадцять відсотків від отриманої суми виділяють на премії майстрам, що надають знання студентам.

 

Юрист, підтвердив інформацію, але уточнив, що заклад може забирати кошти у студентів лише у разі забезпечення їх місцем роботи. А також училище може забрати лише п’ятдесят відсотків від заробленої суми учнем. Незаконним є те, що заклад вимагає виплатити певну суму і не допомагає вихованцям з пошуками робочих місць.

© 2020 lviv-inform

Мої відео