Львів Інформ

Альтернативні санкції – з користю для громади

34866 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два роки тому в рамках реформування системи кримінальних покарань було розпочато впровадження пробації в Україні як дієву та більш ефективну систему покарання правопорушників. Уповноважені органи з питань пробації створені в усіх адміністративно-територіальних одиницях, у тому числі в усіх районах столиці.

Пробація представляє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Впровадження пробації в Україні - це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

 

Ні для кого не секрет, що посилення тяжкості кримінального покарання (позбавлення волі на певний строк) не виправдовує покладених на нього сподівань. Адже жорстоке покарання не долає злочинність, більше того рідко сприяє виправленню злочинної свідомості. І саме інститут пробації допомагає досягти мети у напрямку виправлення правосвідомості злочинця та попередження вчинення ним повторних злочинів за допомогою альтернативного, менш суворого виду покарання.

Сьогодні українське законодавство при призначенні кримінального покарання має орієнтуватися на такі принципи як гуманізм і соціальна справедливість. Саме застосування таких принципів буде спрямоване на здійснення ефективної кримінальної політики, забезпечення балансу шкоди і користі, реалізації інтересів суспільства і громади. І саме такі альтернативні види покарання як громадські роботи демонструють такі принципи.

 

Іншими словами, людина, яка заподіяла шкоду, за допомогою таких санкцій може спокутувати свою провину перед громадою, приносячи їй користь. При цьому громадські роботи дешевше обходяться державі, ніж засуджені, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

 

Відповідно до ч. І ст. 56 Кримінального кодексу України, громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Тобто даний вид покарання покладає на засудженого трудовий обов'язок, від якого він ухилятися не має права, а його визначальною особливістю є безоплатність праці.

Теги: пробація, громадські роботи, міжнародна співпраця,покарання,правопорушник,засуджений,громада

© 2020 lviv-inform

Мої відео