Львів Інформ

Присвоення кадастрового номеру в державних актах старого зразка

Присвоення кадастрового номеру в державних актах старого зразка
385637 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державні акти на право власності на земельну ділянку, видані до 2002 року (так звані державні акти «старого зразка»), не містили інформації щодо кадастрового номера земельної ділянки, а тому таким земельним ділянкам кадастрові номери присвоєні не були.

Зараз дуже багато випадків, коли громадяни мають державний акт на землю «старого зразка» в якому відсутній кадастровий номер. То що це за номер і для чого він потрібен, порядок присвоєння кадастрового номера в державних актах «старого зразка,?

Кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України, присвоюється земельній ділянці з метою її ідентифікації та зберігається за нею протягом усього часу існування такої ділянки. Даний номер складає 19 цифр.

Незалежно від того, що державні акти «старого зразка» не містять інформації щодо кадастрового номеру, вони вважаються дійсними до того часу, поки власник не замінить їх на нові

Проте при продажу землі, оформленні спадщини, іншому відчуженні земельної ділянки, тощо, виникають проблеми у зв’язку з відсутністю кадастрових номерів земельних ділянок у державних актах «старого зразка», адже за новими вимогами кадастровий номер є обов’язковою умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини щодо земельної ділянки та здійснення інших юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою.

Для вирішення питання щодо визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці власнику або набувачу права на земельну ділянку необхідно звернутися до територіального органу земельних ресурсів (районного відділу земельних ресурсів) із заявою щодо присвоєння земельній ділянці кадастрового номера. Разом із заявою необхідно подати копію документа, що посвідчує особу (паспорт), копію документа, що посвідчує право на земельну ділянку та копію ідентифікаційного номера.

Територіальні органи земельних ресурсів перевіряють наявність в архіві документації із землеустрою та якщо документація відсутня, то для отримання кадастрового номера необхідно:


По-перше: замовити виготовлення технічної документації із землеустрою у відповідній державній або приватній землевпорядній організації, яка має ліцензію на виконання таких робіт.  Перелік таких організацій можна знайти на офіційному сайті Державного агентства земельних ресурсів України https://land.gov.ua/.


По-друге: землевпорядна організація готує документацію із землеустрою, необхідну для присвоєння кадастрового номера, та файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді.


По третє: органи земельних ресурсів на основі розробленої документації із землеустрою присвоюють кадастровий номер земельній ділянці та видають власнику витяг з Поземельної книги із зазначенням кадастрового номера.

© 2020 lviv-inform

Мої відео