Львів Інформ

Як встановити факт перебування у трудових відносинах для призначення гідної пенсії?

Як встановити факт перебування у трудових відносинах для призначення гідної пенсії?
60671 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уявіть, що Ви все своє життя пропрацювали на різних підприємствах і ось, нарешті, довгоочікувана пенсія чи довгострокова оплачувана «відпустка». Ви звертаєтесь до Управління Пенсійного фонду, Вам призначається гідне пенсійне забезпечення і розпочинається безтурботне життя, сповнене нових вражень та позитивних емоцій. Саме таким повинно було бути життя пані Людмили, яка досягла пенсійного віку і звернулась за призначенням пенсії.

 

На превеликий жаль, жінка зіткнулась з суворою реальністю, рішенням Бердянського об’єднаного управління пенсійного фонду України в Запорізькій області було відмовлено у призначенні пенсії за віком з посилання на недостовірність страхового стажу. Як виявилось у трудовій книжці пані Людмили міститься запис про період роботи в Мир-Баширській Зонально Опитній Станції, у місті Тертер, республіка Азербайджан з порушенням Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників. Простими словами, у трудовій книжці жінки містяться виправлення, які належним чином не завірені.


«Оскільки записи у трудовій книжці беруться до уваги при призначенні пенсії, здійсненні виплат за вислугу років, а також при призначенні інших «трудових» пільг, всі відомості повинні бути зазначені коректно, без виправлень та обов’язково відповідати оригіналам наказів або розпорядженням підприємства. Якщо проаналізувати статистику звернень до Бердянського центру правової допомоги за останні роки, можна прийти до висновку що з подібною проблемою, стикається велика кількість новоспечених пенсіонерів» - зазначає головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Вікторія Донцова.


У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про відомостей про нагородження та заохочення тощо, виправлення вносяться власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. При цьому новий працедавець зобов’язаний лише посприяти працівнику у вирішенні проблеми, що склалась.

Якщо ж підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності - вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство. В інших випадках необхідні записи вчиняються обласним архівом або державним архівом міста Києва.


При цьому слід пам`ятати, що роботи відповідні запити про підтвердження періодів роботи для призначення пенсії, може безпосередньо Управлення пенсійного фонду та сам працівник.
Якщо ж спроби вирішити проблему не увінчаються успіхом, доведеться звертатись до суду для встановлення факту трудових відносин.
Повертаючись до історії пані Людмили, вирішити ситуацію без звернення до суду не було можливим, адже у місті Тертер республіки Азербайджан тривають військові дії. На листи – запити Мир-Баширська ЗОС не відповідала, Державний фонд соціального захисту Азербайджанської республіки також не надавав необхідних відомостей, а поїхати до республіки Азербайджан під час проведення військового конфлікту небезпечно для життя та здоров’я.


Небайдужі знайомі порекомендували пані Людмилі звернутись за допомогою до Бердянського центру правової допомоги. Під час спілкування з жінкою фахівці центру з`ясували проблему клієнтки та роз’яснили процедуру отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Для представництво інтересів та складання документів процесуального характеру центром пані Людмилі було призначено адвоката Ірину Демидко.


Адвокат підготувала позовну заяву , яку було задоволено в повному обсязі
рішенням Бердянського міськрайонного суду від 14 липня 2020 року справа № 310/8452/19, таким чином було встановлено факт трудових відносин з підприємством Мир-Баширській ЗОС.


Ось такий нелегкий шлях пані Людмилі довелось пройти, щоб домогтися свого законного права на призначення гідного пенсійного забезпечення. Тому завчасно перевіряйте відомості, які міститься в ваших документах.

© 2020 lviv-inform

Мої відео