Львів Інформ

Аграрний комітет Верховної Ради підготував земельний законопроект підготували до другого читання

Аграрний комітет Верховної Ради підготував земельний законопроект підготували до другого читання
37538 ПЕРЕГЛЯДІВ

Законопроект №2178-10 після розгляду у аграрному комітеті Верховної Ради підготували до другого читання. Основні пункти документу у остаточному вигляді опублікував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Нагадаємо, на думку керуючого директора міжнародної банківської групи Rothschild у країнах СНД Джованні Сальветті, вільний ринок землі принесе Україні $10 млрд інвестицій за 5 років.

З текстом закону можна також ознайомитись на сайті Верховної ради України.  

Законопроект 2178-10 передбачає:

·        право купувати іноземцям тільки після референдуму;

·        право купувати землю мають українські громадяни та юридичні особи засновані (виключно) громадянами України.

·        обмеження в одні руки — 10 тис. га;

·        як рахується обмеження — наприклад, людина має 25% в компанії. Ця компанія є власником 8 тис. га. Тоді, рахується, що людина вибрала 1/4 від 8 тис.га = 2 тис. га. І ще може докупити 8 тис. га. Немає обмежень на пов`язані особи;

·        банки можуть ставати власниками землі. Але тільки через стягнення застави через невиплату кредиту. Обмеження в 10 тис. га на банки не розповсюджується. Банки мають продати землю отриману як заставу протягом 2 років. Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Тобто, банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю у заставу, але мають продати її. Якщо банки не продають землю протягом двох років, земля конфіскується на опальній основі. Держава виставляє землю на продаж, забирає витрати, і решту повертає банку.

Правки, які погодив аграрний комітет після розгляду законопроекту № 2178-10:

Участь громад на ринку

Також у тексті законопроекту замінено у розділі про осіб, які мають право на придбання землі фразу «юридичні особи України, створені за законодавством України» на «юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади».  

Участь банків

До пункту, де набувати власності встановлено «держава» додано «держава. Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може також набуватися банками лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності».

Участь іноземців

Окреме редагування стосувалось участі на ринку іноземців. Зокрема, додано, іноземці зможуть мати місце на ринку виключно  за умови та з дня схвалення на референдумі рішення. Також навіть після референдуму не зможуть купувати землю громадяни країни-окупанта, за будь-яких умов заборонено продаж землі комунальної власності іноземцям, та навіть після референдуму, де українці дозволять продаж землі іноземцям, забороненим буде продаж земель, які розташовані ближче 50 кілометрів від державного кордону України (крім державного кордону України, який проходить по морю). 

Автор: agroindustry.info

© 2020 lviv-inform

Мої відео