Львів Інформ

Як програма «Доступний факторинг» посилить підтримку бізнесу

Як програма «Доступний факторинг» посилить підтримку бізнесу
342005 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство економіки України співпрацюючи з Міністерством фінансів України запустили програму «Доступний факторинг», яка працюватиме в рамках популярної програми «Доступні кредити 5-7-9%», посилить підтримку державою українського бізнесу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко сказала:  «Уряд постійно працює над посиленням підтримки бізнесу, українських виробників. Цього разу ми дуже швидко пройшли шлях від ідеї, рішення Кабінету Міністрів до представлення нового продукту, яким вже відсьогодні можуть скористатися наші підприємці. За допомоги програми «Доступний факторинг» малий та середній бізнес зможе поповнити обіговий капітал та отримати додаткові можливості для розвитку».

У Мінекономіки зазначають, що Фонд розвитку підприємництва був призначений адміністратором програми «Доступний факторинг». Цей фонд вже  уклав угоди про співробітництво з 5 фінансовими установами-партнерами: OTP Bank, Україна, ТАСКОМБАНК, Com In Bank, Глобус Банк та ПАТ «МТБ БАНК». Допомогу з підвищення обізнаності бізнесу про факторинг надаватиме проєкт USAID «Реформування фінансового сектору».

Міністерство зазначає, що порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу (під відступлене право грошової вимоги за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги тощо) Уряд затвердив у вересні 2023 року. 

Відповідно до розробленого Міністерством економіки Порядку: 

  • держпідтримка бізнесу за договорами факторингу здійснюється Фондом розвитку підприємництва в межах отриманих коштів, передбачених у державному бюджеті;
  • фактором може бути лише банк, що має відповідну ліцензію, і лише за договорами внутрішнього факторингу;
  • максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу - до 95% суми грошової вимоги, або до 150 млн грн (з урахуванням отриманої держпідтримки за програмами кредитування та лізингу);
  • максимальний строк користування факторинговим фінансуванням для суб’єкта підприємництва - 360 днів;
  • держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13% річних.

Окрім цього, Порядок регламентує обмеження для банків розмірів процентної ставки, одноразової комісії та комісії за додаткові послуги, підвищеної (штрафної) винагороди за порушення суб’єктом підприємництва умови договору факторингу тощо, встановлює критерії для підприємців, що претендуватимуть на держдопомогу за договорами факторингу та вимоги до договорів факторингу. 

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про досягнення кращих рівнів взаємодії та співробітництва між дотичними сторонами всередині України та між Україною і міжнародними партнерами у сфері протимінної діяльності (ПМД). Це підтвердили  результати спільної роботи у сфері ПМД за різними напрямками – починаючи від формування пулу міжнародних донорів і завершуючи спільною роботою над Національною стратегією протимінної діяльності.
  • Також раніше представники Міністерства економіки України обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади пропозицію скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції.
  • Тоді ж заступник Міністра економіки України Олексій Соболев презентував оновлений сайт реформи дерегуляції deregulation.me.gov.ua, де була зібрана інформація про перебіг та успіхи реформи, проєкти змін до законодавства та розроблена форма зворотнього зв'язку для бізнесу. 

© 2020 lviv-inform

Мої відео