Львів Інформ

В питанняx розмінування Україна та партнери досягли якісно вищих рівнів

В питанняx розмінування Україна та партнери досягли якісно вищих рівнів
422792 ПЕРЕГЛЯДІВ

Взаємодія та співробітництво між дотичними сторонами всередині України та між Україною і міжнародними партнерами у сфері протимінної діяльності (ПМД) досягли нових, якісно вищих рівнів. Це підтверджують результати спільної роботи у сфері ПМД за різними напрямками – починаючи від формування пулу міжнародних донорів і завершуючи спільною роботою над Національною стратегією протимінної діяльності.

Про це сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний за підсумками круглого столу, організованого Міністерством економіки, Міністерством оборони та ОБСЄ, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

14 грудня 2023 року у Києві провели цей захід, на якому були присутні представники Міністерства економіки, оборони, внутрішніх справ, цифрової трансформації, ДСНС, Національного органу з питань протимінної діяльності, військово-цивільних адміністрацій, Представництва ЄС в Україні, Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні, ЮНІСЕФ, Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування тощо. Головними темами круглого столу стали обговорення проєкту Національної стратегії протимінної діяльності та питань, пов’язаних з пріоритетами у сфері ПМД.

«Ключовий меседж, який доводить і сьогоднішня зустріч: в питаннях розмінування України ми всі працюємо, як одна команда. Центральні органи виконавчої влади України, регіональна влада, міжнародні інституції та країни-донори, оператори протимінної діяльності та експерти в цій сфері  – всі ми однаково бачимо масштаб завдань та однаково налаштовані вирішити їх. У спільній роботі формуються нові підходи та технологічні рішення питань в сфері ПМД. І це дуже важливо – адже лише за злагодженої командної роботи ми швидко досягнемо бажаних результатів», — сказав заступник очільниці Мінекономіки.

За круглим столом обговорювались питання пріоритезації у сфері ПМД. І як підкреслив заступник Міністра економіки пріоритезація і планування відіграють дуже важливу роль у сфері протимінної діяльності насамперед через те, що дозволяють раціонально та ефективно використовувати наявні ресурси. За словами Ігоря Безкаравайного, Мінекономіки вже напрацювало певні механізми, але потрібні чіткі критерії пріоритезації, що враховували б соціальні, економічні, екологічні та інші фактори. Формування таких критеріїв визначено серед інших завдань Стратегією протимінної діяльності.

Учасники заходу заслухали доповіді та обговорили, зокрема, пріоритезацію обстеження, очищення та розмінування територій, інформування з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів (EORE), визначення пріоритетів у допомозі постраждалим від мін і т.ін.

Окрім цього, за круглим столом було представлено проєкт Національної стратегії протимінної діяльності. Документ розробили у співпраці з Женевським міжнародним центром з гуманітарного розмінування, Програмою розвитку ООН та іншими міжнародними партнерами за підтримки Європейського Союзу та Фонду Говарда Баффета. Як зазначили під час заходу, Стратегію презентували на другому засіданні секторальної робочої групи з протимінної діяльності та отримала схвальні відгуки міжнародних партнерів. Незабаром проєкт буде передано до Національного органу з питань протимінної діяльності.

  • Нагадаємо, що раніше представники Міністерства економіки України обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади пропозицію скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції.

© 2020 lviv-inform

Мої відео