Львів Інформ

Юлія Свириденко: "З вересня додатково обстежено 50 тисяч га сільськогосподарських угідь

Юлія Свириденко: "З вересня додатково обстежено 50 тисяч га сільськогосподарських угідь
322290 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки Юлії Свириденко, Україна з високими темпами виконує план нетехнічного обстеження. І на цю мить таким обстеженням охоплено біля 50 000 квадратних кілометрів при запланованих 45 000 квадратних кілометрів. Ще одним позитивним моментом є те, що з вересня – часу нашої останньої зустрічі - було обстежено додатково 50 тисяч га сільськогосподарських угідь і 37 тис. га повернуто до продуктивного використання.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Під час другого засідання секторальної робочої групи з протимінної діяльності 7 грудня 2023 року в Києві обговорювались проєкт Національної стратегії протимінної діяльності, попередні результати роботи у 2023 році, плани та потреби України у сфері протимінної діяльності (ПМД) на наступний рік.

На засіданні були присутні представники близько трьох десятків країн-донорів та міжнародних організацій, що співпрацюють з Україною у сфері ПМД, державних органів України – міністерств економіки, оборони, внутрішніх та закордонних справ, ДСНС тощо. Співголовували на засіданні Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун,  Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Виступаючи перед публікою, Юлія Свириденко ознайомила присутніх з прогресом у сфері гуманітарного розмінування, досягнутим за два місяці, що минули з часу першого засідання групи.

Міністр економіки сказала, що Україна спільно з партнерами провела Міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування, під час якої донори оголосили зобов'язання з допомоги Україні. Активно триває сертифікація операторів ПМД - на сьогодні сертифіковано вже 18 операторів, ще понад 30 проходять сертифікацію. На останній стадії розробки знаходиться проєкт комплексної Національної стратегії протимінної діяльності.

«Також з високими темпами виконується план нетехнічного обстеження. І на даний момент таким обстеженням охоплено біля 50 000 квадратних кілометрів при запланованих 45 000 квадратних кілометрів. Ще одним позитивним моментом є те, що з вересня – часу нашої останньої зустрічі - було обстежено додатково 50 тисяч га сільськогосподарських угідь і 37 тис. га повернуто до продуктивного використання», — додала Юлія Свириденко.

Своєю чергою заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний розповідав про плани Уряду у сфері протимінної діяльності.

«Як Міністерство економіки, ми хочемо прив’язати всі наші подальші зусилля з очищення територій до впливу на ВВП – щоб наша робота створювала позитивний і реальний ефект для економіки та зменшення впливу мінного забруднення на людей, щоб попередити нові інциденти та захистити людей там, де вони вже відбулися», — сказав заступник очільниці Мінекономіки.

За словами Ігоря Безкаравайного, Уряд визначив конкретні практичні напрямки роботи на наступний рік. Це створення прозорого ринку послуг з гумрозмінування. Цифровізація сфери, буде врегульовано процеси управління інформацією та процесами. Стимулювання національного виробництва у сфері гумрозмінування. І, нарешті, координація ресурсів задля забезпечення пріоритетності у використанні ресурсів.

Окрім цього, на засідання було представлено проєкт Національної стратегії протимінної діяльності, розроблений у співпраці з Женевським міжнародним центром з гуманітарного розмінування, Програмою розвитку ООН та іншими міжнародними партнерами за підтримки Європейського Союзу та Фонду Говарда Баффета. Обговорюючи документ, учасники засідання схвально оцінили підходи, запропоновані в проєкті Стратегії.

Також на засіданні секторальної робочої групи з протимінної діяльності представники міністерств економіки, оборони та внутрішніх справ представили учасникам пріоритети та потреби на наступний рік. 

© 2020 lviv-inform

Мої відео