Львів Інформ

Примусове виконання судових рішень: строки пред’явлення виконавчих документів

Примусове виконання судових рішень: строки пред’явлення виконавчих документів
216602 ПЕРЕГЛЯДІВ

Отримати рішення на свою користь замало для досягнення мети. За ним постає чи не найголовніший етап відновлення справедливості – виконання такого рішення.

Як розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), виконавчий документ, виданий на підставі переможного рішення, пред’являється до органів державної виконавчої служби.

Одним із важливих аспектів є строк пред’явлення виконавчого документу. Так, виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання:

  • протягом 3-х років, з наступного дня після набрання рішенням законної сили, а якщо рішення підлягає негайному виконанню – з наступного дня після його прийняття.
  • протягом 3-х місяців, якщо мова йде про посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчі документи, за якими стягувачем є держава або державний орган.
  • протягом усього періоду, у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо.

Разом з тим, стягувачам варто пам’ятати, що у разі прострочення строку пред’явлення виконавчого документа до виконання, він має право звернутися з заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу.

 

© 2020 lviv-inform

Мої відео