Львів Інформ

В Україні заборонять поліетиленові пакети

В Україні заборонять поліетиленові пакети
262066 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народні депутати пропонують відмовитися від використання поліетиленових пакетів в українських магазинах з 1 січня 2022 року. Відповідні ініціативи містить законопроект №2051-1, внесений до Верховної Ради 18 вересня. Авторами документа є  8 депутатів «Слуги народу».

Ідея проекту- очистити країну від пластикового сміття. Якщо подивитися на європейську практику то в ЄС забороняють навіть соломинки для коктейлю і косметичні ватні палички з поліетилену.

Нардепи пропонують повністю заборонити пластикові пакети товщиною менше 50 мкм. Вважається, що більш щільні можна використовувати повторно у всіх підприємствах торгівлі. Винятком є тільки невеликих фасувальні пакети. У складеному стані - не більше стандартного аркуша паперу формату А4.

Щодо пакетів які розкладаються будь-якої щільності і розміру. Тут є застереження саме ця здатність біологічно руйнуватися повинна відповідати чинним держстандартам 2019 року.

Тут же автори акцентують увагу на тому, що ті пакети, які торгові мережі зараз продають під виглядом екологічних, насправді такими не є. А магазини фактично вводять споживачів в оману, ніж навіть побічно мотивують їх купувати упаковку.

У Грузії переходять на «зелену економіку» і забороняють поліетиленові пакети.

Справа в тому, що виробники додають в неї добавку, яка дозволяє пакету досить швидко розсипатися не на частинки пластику. Мало того, що при цьому сам поліетилен ніяк не трансформується, так ще і працює така добавка тільки під дією ультрафіолету і при доступі кисню. Ні того, ні іншого, відзначають нардепи, в глибині українських звалищ немає.

У зв'язку з чим, переконані, такі пакети не можна вважати екологічними. І вони потраплять під заборону на рівні зі звичайними.

Автори проекту також запевняють, що в нашій країні є виробництва, готові випускати по-справжньому пакети які здатні біологічно руйнуватися на основі крохмалю або паперу. Але попиту на їх продукцію у торговців немає.

А щоб у торговців не виникало спокуси продавати під виглядом дозволених заборонені пакети, нардепи хочуть ввести штрафи за некоректно нанесену на них маркування - від 200 до 750 неоподатковуваних мінімумів (3,4-12,7 тис. Грн.).

© 2020 lviv-inform

Мої відео