Львів Інформ

Петровський Олександр Володимирович: Фонд «Солідарність» і Олександр Петровський підтримують розвиток рідної мови у Дніпрі

Петровський Олександр Володимирович: Фонд «Солідарність» і Олександр Петровський підтримують розвиток рідної мови у Дніпрі
23694 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще 2018 року у Дніпрі розпочали проведення нового мистецького проекту, що має назву «Говоримо українською». Завдяки підтримці місцевих меценатів та підприємців проект має шанси стати регулярним і щороку розвиватися.

Заручившись підтримкою культурно-духовного центру «Українське подвір’я» однієї з місцевих єпархій, Міжнародний благодійний центр «Солідарність» щороку у Міжнародний день рідної мови проводить тематичний захід.

Один з нових проектів – «Говоримо українською». Його мета – залучення представників громадськості до рідної мови, удосконалення української у наших громадян, поширення знань про національну українську культуру та пізнання нашого місця у ній. У Дніпрі, переважна більшість жителів якого є російськомовною, сприяння вивченню української мови є надважливим. Головна мета – поширення рідної мови та вдосконалення спілкування українською серед представників різних поколінь. Особливий акцент – на вивченні державної мови серед дітей та молоді.

Проект «Говоримо українською» не діятиме лише один день на рік. Це комплексний та тривалий захід. Він передбачає проведення різноманітних акцій, що будуть спрямовані на підтримку та розвиток рідної мови в Україні, підвищення її престижу та популяризації у тому числі у переважно російськомовних регіонах. При цьому ні про жодне насильницьке насадження української не йдеться – жодних заборон по відношенню до вживання російської мови активісти та організатори не говорять.

Один з результатів праці активістів, меценатів та культурних діячів на ниві проекту «Говоримо українською» - соціальний відеоролик. У ньому мешканці Дніпра, що представлять різні соціальні прошарки і кілька вікових категорій, декламують поезію українською мовою. У ролику взяли участь як мистецькі діячі, духовні особи, так і спортсмени, медики, діти, у тому числі що мають інвалідність, та багато інших громадян. Найближчим часом планується створення ще одного соціального фільму, де поезію читатимуть представники кількох різних національностей, які знайшли нову батьківщину у Дніпрі. Як повідомляють організатори, проект «Говоримо українською» відкритий для ідей та пропозицій задля розвитку і вдосконалення. Тому духовно-український центр «Українське подвір’я» пропонує залучатися всім бажаючим.

Теги: Петровский Александр Владимирович,Петровський Олександр Володимирович

© 2020 lviv-inform

Мої відео