Львів Інформ

Жорсткий локдаун у Києві: обмеження в громадському транспорті та метро, спецперепустки, альтернативи пересування по місту

Жорсткий локдаун у Києві: обмеження в громадському транспорті та метро, спецперепустки, альтернативи пересування по місту
58877 ПЕРЕГЛЯДІВ

Стрімкий спалах COVID-19 вніс свої корективи в життя киян. Так, з 5 квітня в Києві ввели жорсткий карантин, вже майже тиждень громадяни живуть за новими правилами. Дитячі садочки та школи припинили свою роботу, а кияни почали пересуватися по місту лише за наявності спеціальних перепусток. Однак, обмеження роботи громадського транспорту створило справжні перепони для киян, які не мають власного автомобіля. Тож, як і хто може отримати перепустки на проїзд, як розпізнати фальшиві спецперепустки та як можна їздити на роботу, не використовуючи громадський транспорт.
Під час локдауну продовжують здійснювати свою роботу підприємства критичної інфраструктури. Мова йде про медиків, водіїв, соціальних працівників, рятувальників, військових, поліціянтів. Також до цього переліку Київська міська рада відносить співробітників державних структур та приватних підприємств, які забезпечують суспільство життєво необхідними продуктами. Департамент транспортної інфраструктури КМДА видав на період локдауну близько півмільйона спеціальних перепусток на проїзд в наземному транспорті та метро.
Отримати спецперепустки кияни могли за певних умов. Так, керівник організації чи підприємства повинен був надіслати лист на ім'я директора Департаменту транспортної інфраструктури. В листі зокрема зазначити: офіційну назву організації, чітке обґрунтування отримання спецперепусток працівниками, кількість перепусток, реквізити підприємства та адрес, район Києва, контактний телефон особи, яка отримуватиме спецперепустки. До того ж у Київській міській раді зазначили, що кількість перепусток обмежена. Та й надіслати заяву фізична особа також не мала права. Крім того, строк дії спецперепустки триває до 16 квітня. Важливим фактором її дійсності є наявність в особи паспорта, службового чи водійського посвідчення, засобів індивідуального захисту й оплаченої наземної поїздки чи поїздки в метро.
Проте, в період швидкої видачі спецперепусток виявилося вдосталь тих, хто з радістю створював фальшиві перепустки та пропонували свої послуги в групах Viber та Telegram. В одному з повідомлень продавець підробних документів зазначав, що кількість перепусток обмежена, а за послугами варто звертатися в особисті повідомлення. До того ж шахраї заявляли покупцям, що з документами все гаразд та й печатки в нормі. Послуги таких продавців від 100 до 450 гривень. Існують й акцій знижки, якщо придбати декілька спецперепусток відразу. В поліції про інцидент знають та вже розбираються. Однак, поліціянти зазначають, що підробні документи можна швидко виявити. Справжні спецперепустки мають відблиск, жовту рамку навколо герба Києва, а на протилежній стороні назву підприємства, організації та ім'я, фамілію її власника. Якщо ж ці факти відсутні, то перепустка фальшива.
Крім того, наразі є вдосталь альтернатив дістатися до роботи чи пересуватися по місту самостійно без спецперепустки. Насамперед багато киян мають особисте авто та можуть підвозити інших працівників зі своєї компанії. Тобто створити так звані спільні поїздки на роботу. Також в соціальних мережах вже створені групи, де водії пропонують "підвезти сусіда". Їхні послуги безоплатні або мають символічну суму.
Ще навесні 2020 року, коли теж обмежили проїзд громадського транспорту та метро, компанії "Філіп Морріс Україна", "Фармак", "Епіцентр"надавали легкові авто співробітникам підприємств з власного автопарку. Зараз великі компанії теж організовують проїзд до роботи службовим транспортом.
Відбувається безоплатне розвезення медиків перевізником Bolt. Свої послуги вони надають зокрема медичним працівникам з "Охматдиту". Надалі планують розширити перевезення медиків з інших лікарень.
Також дістатися до роботи громадяни можуть завдяки таксі. Однак, якщо підприємство знаходиться далеко від будинку, такі поїзди добряче підуть по гаманцю. Проте, перевізники Uber і Uklon — Pool Chance та Uklon Share дозволяють розділити вартість поїзди з попутником, який прямує в тому ж напрямку, що й перший пасажир. 30% вартості поїзди вже гарантовано буде сплачено іншим пасажиром.
Getmancar надає послуги оренди авто на короткий строк. Проте, сервісом каршерингу можуть скористатися лише ті кияни, які мають водійські права. Якщо ж робота знаходиться недалеко, громадяни Києва можуть скористатися послугами оренди велосипеда (сервіс BikeNow) та електросамоката (KIWI, KyivMotion, TAF TAF, Scroll). Зокрема, такі поїздки стануть вам в пригоді та будуть корисними.

© 2020 lviv-inform

Мої відео