Львів Інформ

Поговоримо про алкоголь: чи вживають українці спиртне та чим це обернеться для країни?

Поговоримо про алкоголь: чи вживають українці спиртне та чим це обернеться для країни?
209528 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українці часом недооцінюють ворога, який забирає багато життів, руйнує сім’ї, і робить це тому, що люди самі цього хочуть. Кожен в житті хоч раз бачив людину в алкогольному стані. Вони бувають веселі, божевільні, агресивні, бідні, самотні. Більшість з п’яниць не завжди були такими. Що наркотики, що алкоголь забирають життя. Вони однаково спочатку приносять задоволення, а потім залежність. Тож чому влада не легалізує алкоголь? Багато хто каже: «В ЄС є алкоголь і нічого». Але в Україні зовсім інша ситуація й відношення людей до алкоголю. Український алкоголізм виник через такі причини: радянське виховання, де люди не могли сісти за стіл без горілки; байдужість батьків, які визнали алкоголь нормою у своїй сім’ї; безвідповідальні продавці, які продають дітям спиртні напої; політики, які обікрали країну й довели людей до такого стану.

Алкоголізм – це важка недуга, що виражається у фізичній і психологічній залежності від вживання спиртних напоїв. Людина, що страждає на алкоголізм, погіршує якість не тільки свого життя, але і завдає чимало переживань своїм близьким. Про це не заведено говорити публічно. Однак проблема існує, Україна займає третє місце по споживанню горілки на людину, щодня від алкоголю помирає 40 українців та майже 40% українських підлітків вживають спиртні напої. За останні десять років алкоголь спричинив 435 тисяч смертей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, нещасних побутових випадків, вбивств та самогубств у стані алкогольного сп’яніння. А у цілому світі майже три мільйони людей помирають внаслідок алкоголю. Це більше, ніж від СНІДу, насильства та дорожньо-транспортних подій разом узятих. Експерти ВООЗ пов’язують з алкоголем виникнення близько 200 захворювань, зокрема цироз печінки, туберкульоз, пневмонію та деякі види раку. Також сучасні жінки стали любителями випити: зміна гендерних ролей та маркетинг скоротили прогалину між чоловічим і жіночим рівнем вживання алкоголю. Попри це, жінки зазнають більшої шкоди від алкоголю та швидше розвивається алкогольна залежність. Статистика ВООЗ демонструє, що 87% українських школярів хоча б раз пили алкогольні напої, 26% вживають алкоголь кілька разів на місяць. Переважна кількість дітей, які мають проблеми з алкоголем перевалює за 18 років, а перші спроби вживати алкоголь починаються з 9 років. В Україні зареєстровано приблизно 700 тисяч хворих, і має співвідношення між чоловіками та жінками – 6:1. Ми країна, яка трохи хибно сприймає алкоголь. Адже з усіх формальних точок зору, окрім декілька статей Кримінального кодексу – це звичайний продукт. Українці вважають, що якщо він продається, то треба його купувати. А ще є проблема тому, що наслідки алкогольного вживання говорить тільки у питаннях залежності. Однак треба публічно говорити про інші 95% наслідків пов’язані з вживанням не алкоголіків, а простих людей, які перебувають деколи у сп’янінні. Серед таких наслідків ДТП, злочини та вандалізм, втоплення, фізичні травми, фатальні випадки у побуті.

Як відмова від алкоголю змінить життя?

По-перше, всі залишки алкоголю можна продати за кордон, а всі зароблені гроші пустити на розвиток нового бізнесу. По-друге, покращиться рівень екології, а це заохотить туристів приїздити в Україну. По-третє, люди будуть більш працездатними й рівень безробіття стане мінімальним. По-четверте, зменшиться кримінальний рівень в Україні, бо більшість випадків зафіксовані в алкогольному стані. По-п’яте, покращить нашу репутацію серед європейських країн. По-шосте, зменшить кількість захворювань та смертей. По-сьоме, збереже більшість сімей від розлучення та побоїв.

© 2020 lviv-inform

Мої відео