Львів Інформ

Дієта матусі-годувальниці: чи потрібно обмежувати себе в їжі?

Дієта матусі-годувальниці: чи потрібно обмежувати себе в їжі?
203326 ПЕРЕГЛЯДІВ

Раціон мами, яка годує грудьми — тема не менш гостра, ніж сумісний сон, щеплення або привчання до горщика. Помилки, пов'язані із заборонами на їжу, поширюються десятиліттями, навіть в пологових будинках жінкам видають список заборонених до вживання продуктів під час лактації і радять пити трав'яні збори для збільшення обсягів вироблення молока. Чому і кому вірити, якщо справа стосується настільки актуальної теми — грудного молока та їжі? Розберемося разом з експертами програми “Більше двох”.

Чи потрібно мамі, що годує дотримуватися суворої дієти?

Ні! І ще раз ні! Не існує жодного офіційного списку продуктів, які не можна вживати під час годування грудьми. Жінка, яка годує, може і повинна їсти все, що їй подобається, в розумних межах. 

“Є такий не дуже добрий жарт: мама, яка годує і так вже у в‘язниці. Тобто вона і так не розпоряджається своїм часом, сном і тілом. Якщо молоду матусю ще посадити на хліб та воду, то її емоційний стан настільки погіршиться, що це грудне вигодовування взагалі приречене”.

Чи потрапляють в грудне молоко алергени?

Так, продукти, які ми вживаємо в їжу, впливають на склад грудного молока — воно є «провідником» ароматів, а також протеїнів із їжі. Однак, це не означає, що раціон жінки в період лактації повинен складатися з вареної курки і гречки. Чим різноманітніше й цікавіше ви харчуєтеся, тим менше ймовірність того, що у дитини розвинеться алергія або непереносимість тих чи інших продуктів. Часто реакції немовлят на склад грудного молока у вигляді блювоти або висипки є не наслідком самої справжньої алергії, а простим переїданням.

“Я не виключаю психосоматику. Коли мама з’їла апельсин і сидить чекає, коли ж у дитини з‘явиться висипка. Написано ж було через півтори години. Звісно, дитину висипле, бо вона в будь-якому віці намагається виправдати очікування батьків”, — додає в ефірі “Більше двох” консультантка з грудного вигодовування Дарина Рублевська.

Як самостійно зрозуміти, що дитина реагує саме на материнський раціон?

Зрозуміти це можна за допомогою спостережень. Ось сьогодні ви з'їли ті самі злощасні апельсини, які не їли ще жодного разу за весь час лактації (і судячи з усього, триває вона поки не так довго), і дитину висипало. Подумайте, що ще підозрілого ви могли з'їсти, чи тільки справа в помаранчах? Якщо ви впевнені, що так, приберіть їх з раціону на 2-3 тижні та продовжуйте спостереження. Якщо за цей час висипка/пронос/відрижки/неспокійний сон та інші ознаки харчової чутливості пройшли, отже, справа була в них.

Але найчастіше небажану реакцію викликають молочні продукти в раціоні матері. Їх потрібно прибрати на ті ж 2-3 тижні, щоб білок коров'ячого молока повністю вийшов з організму. Зазвичай це, а не перехід на дієту з води, допомагає виправити ситуацію.

Але ж радять пити чай з молоком, щоб лактація була ого-го! 

Якщо у вас і вашої дитини немає харчової реакції на білок коров'ячого молока, ну і пийте на здоров'я. Тільки пам'ятайте, що молоко сільськогосподарських тварин в раціоні годувальниці ніяк не впливає на кількість виробленого нею молока. За лактацію в організмі жінки відповідають гормони.

“Пролактин відповідає за те, аби молоко було. Поїла дитина воно прибуло, поїла прибуло. Окситоцин відповідає за те, щоб груди віддали молоко. І якщо жінці боляче, страшно, незручно окситоцин не виробляється в тій кількості, в якій потрібно. Іноді це називають “тугі груди”. Вони не тугі, просто коли жінка бореться зі своїми внутрішніми переживаннями, емоціями, пручається, бо зараз їй буде боляче, рахує, скільки і з якої сісі дитина поїла, то окситоцин не вивільняється”, каже Інга Родіна.

А як же припливи молока після гарячого чаю з молоком?

Сам по собі чай з молоком або без не допомагає збільшити кількість молока і наростити його обсяги. Просто тепле пиття сприяє вивільненню окситоцину, який і стає причиною припливу. Тобто чаєм з молоком чи якимись травами кількість молока ніяк не збільшити. Крім того, далеко не на всіх теплі напої діють стрімко, припливи після чаю взагалі трапляються не у всіх.

Ще більше порад, як правильно налагодити лактацію і подолати погані міфи про грудне вигодовування дивіться в новому випуску програми “Більше двох”. І нехай годування грудьми буде для вас і вашого малюка суцільним задоволенням!

Читайте також:

© 2020 lviv-inform

Мої відео