Львів Інформ

Майбутні історики та археологи серед організаторів заходу до Дня науки

Майбутні історики та археологи серед організаторів заходу до Дня науки
350268 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до Указу Президента України «Про День науки» встановлено професійне свято працівників наукової сфери, яке відзначають щорічно у третю суботу травня. З цієї нагоди 20 травня 2023 р. майбутні історики та археологи групи ІА-13 спеціальності 032 Історія та археологія факультету історії та географії (кураторка – доцентка Тамара Жалій)  Антон Березанський, Аліна Бабак, Олександра Войналович, Іван Луценко, Руслан Супруненко взяли участь у спільному науково-методичному семінарі, організованому кафедрою історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка (завідувачка Людмила Бабенко) і науково-експозиційним відділом новітньої історії України Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (завідувачка Наталія Кузьменко). Модераторки заходу окреслили  його мету і завдання.

Тема семінару: «Україна на шляху до Європейського Союзу» була обрана в контексті відзначення в Україні Дня Європи та за підсумками вивчення навчальної дисципліни «Основи євроінтеграції та сталого розвитку України».

Студенти презентували доповіді, підготовлені під керівництвом професорки  Людмили Бабенко, які присвячені актуальним проблемам євроінтеграційних процесів в Україні щодо історичних передумов євроінтеграції, перспектив вступу, етапів створення ЄС, соціологічних даних про очікування українців від членства в ЄС, розвіюванню пропагандистських міфів про загрози для суверенітету нашої держави з боку Євросоюзу. Молоді дослідники доводили незворотність для України євроінтеграційних процесів в умовах російсько-української війни, спираючись на об’єктивні факти. Виступи супроводжувалися електронними презентаціями, що підсилювало їхню  аргументованість.

Знаний науковець, археолог Олександр Супруненко запропонував ретроспективний аналіз взаємовпливів населення території України з європейськими спільнотами в період давньої історії, переконливо показав паралельний висхідний поступ населення українських земель до високого рівня цивілізації.

Після завершення роботи науково-методичного семінару студенти стали першими відвідувачами  виставки «Дивовижно, таємниче, хвилююче» з нагоди Європейського дня моря. З її матеріалами ознайомила завідувачка відділу природи Олена Шиян. На території внутрішнього двору Полтавського краєзнавчого музею студенти ознайомилися з артефактами та інсталяціями, що також належать до музейних фондів.   Символічно, що здобувачі освіти отримали перший досвід публічної презентації своїх доповідей в День науки.

 

© 2020 lviv-inform

Мої відео