Львів Інформ

Відбір Євро-2024: передбачувані перемоги грандів, сумна команда Ротаня

Відбір Євро-2024: передбачувані перемоги грандів, сумна команда Ротаня
285855 ПЕРЕГЛЯДІВ

У неділю команди з Групи С відбіркового турніру чемпіонату Європи-2024 з футболу провели матчі 2-го туру та одними з перших прийшли до проміжного фінішу. Тепер гравці можуть спокійно вирушати до своїх клубів, а наставники починають аналізувати минулі матчі.

У групі з п'яти команд, згідно з розкладом, у кожному турі одна зі збірних пропускає гру. І якщо у першому турі це була збірна України, яка замінила офіційний матч товариською грою з англійським "Брентфордом", то у другому "п'ятою зайвою" виявилася команда Північної Македонії. Інші три збірні провели по два повноцінні офіційні матчі.

Впевнена перемога господарів "Уемблі" на класі

Сказати, що збірна України гідно боролася на легендарній арені у столиці Англії проти англійської команди – явно покривити душею. На жаль, українці так і не змогли створити проблем противнику, який ще до перерви забив свої два голи, а потім впевнено контролював гру у другому таймі.

Картина матчу була очікуваною, "три леви" забрали м'яч та територію, і лише атакувати їм було складно. Гості легендарної арени під керівництвом виконувача обов'язків головного тренера Руслана Ротаня хіба що якісно оборонялися і майже не підпускали опонентів до своїх володінь. Але, своєю чергою, навіть і не думали робити вилазок уперед. Темп був неквапливим, англійці насилу підбиралися до чужих воріт. Можна сказати, що небезпечних моментів взагалі не було, але до закінчення першої 45-хвилинки наша команда у двох епізодах не допрацювала в захисті, що не забарилося відобразитися у цифрах на табло. Спочатку Сака зробив гольову передачу на Кейна, який забив черговий м'яч за збірну, і майже відразу ж Сака відзначився сам, завдавши після пасу партнера удару в дальній верхній кут воріт Трубіна.

У другому таймі футбол був дуже нудний і неяскравий, англійці спокійно контролювали ситуацію, а наші гравці ніяк не могли хоч чимось відповісти. Так, Ротань намагався змінити хід матчу й навіть зробив "радикальну" потрійну заміну гравців. Але… За весь матч гості так і не завдали жодного удару у ворота. Своєю чергою, підопічні Гарета Саутгейта не прагнули громити суперників, але футболісти, які вийшли на заміни, додали фарб у грі та створили низку цікавих моментів. Рахунок, щоправда, так і не змінився.

Рекорд відвідуваності за 14 років та невиразне пояснення провалу

Мабуть, єдина хороша новина, яка прийшла вчора ввечері з Лондона, полягала в тому, що збірна України встановила рекорд відвідуваності матчів зі своєю участю, а отже, стала хорошим подразником для англійських фанів.

На стадіоні "Уемблі" зібралися 83.947 глядачів, і це був найвідвідуваніший матч української команди за 14 років. Попередній (він же найвідвідуваніший в історії) матч збірна України також зіграла на "Уемблі". 1 квітня 2009 року синьо-жовті поступилися Англії (1:2) у матчі відбірного турніру на чемпіонат світу-2010. Тоді на трибунах зібралося 87548 глядачів.

Вчорашній показник є найбільшим за 14 років, але лише п'ятим у загальній історії ігор збірної України. І тим прикріше, що команда не змогла показати в цій грі більш-менш зрозумілого футболу.

Така гра стала причиною уїдливих коментарів колишніх гравців, а нині ветеранів футболу. Так, екс-півзахисник збірної України Олег Шелаєв у коментарі SportArena зазначив: "Не потрібно навіть дивитися статистичні дані цієї зустрічі, все було видно на футбольному полі. Ми цілком могли програти значніше. Чотири чи п'ять пропущених м'ячів зробили б усім нам болючіше, а так всього 0:2. Не так сумно, і не дуже соромно. Перемога англійців закономірна, тут нема про що дискутувати.

Англія не кинула грати, забивши два голи, вона не дуже-то і почала грати спочатку. Господарі були впевнені у своїх силах, у своїй перевазі. З перших хвилин було динаміки в англійців, агресії. Спокійно забивши два м'ячі, вони чекали на свої моменти далі. Якби вони захотіли покращити свою різницю м'ячів у груповому турнірі, то з легкістю це зробили б".

Зрозуміло, слова дієвих гравців і тренера  були набагато м'якшими. Руслан Ротань, який провів перший і останній (на цей момент) матч у ролі головного тренера команди, зазначив: "Я вважаю, що трохи недотерпіли наприкінці тайму. Звісно, коли пропускаєш голи в роздягальню, треба вже інакше психологічно перебудовуватись. Коли йдеш у роздягальню за рахунку 0:2, це стає складним завданням для нашої команди. Ми розуміли проти кого граємо. Англія – це сильна команда, майстерність гравців на найвищому рівні. Хлопці заслуговують на більше. У нас дуже хороша команда, але потрібен час. Ця команда здатна більше".

Заодно тренер назвав головну причину такої непереконливої гри команди: "Коли ти граєш останній матч півроку тому, дуже складно дається перший поєдинок після такої паузи. Команда потроху омолоджується і цей баланс, який у нас зараз є, він у майбутньому дасть результат, але потрібен час. Ця перша гра проти сильного суперника показала, що майбутнє команда має".

Своєю чергою захисник Едуард Соболь вважає: "Шкода, що сьогодні програли. Установкою від тренера було не боятися на полі грати у футбол. Моментами нам дуже добре вдавалося виходити з оборони, але пропустили два м'ячі, намагалися відігратися… Ще багато ігор попереду, тож добиватимемося результату. Впевнений, що розберемо цей матч, побачимо помилки й покращуватимемо нашу гру і рухатимемося далі. Сьогодні ми зіграли [з Англією] краще ніж на Євро. Було багато гарних моментів у грі. Нам є над чим працювати, і ми вдосконалюватимемося".

А півзахисник Руслан Малиновський зазначив: "Усі намагалися грати у футбол, ми не били просто м'яч уперед. У першому таймі добре пресингували. Можливо, в останній фазі могли зіграти краще, але Англія зіграла футбол високого рівня. Було нелегко, але це лише перший тур – усі матчі попереду. Наша мета – посісти одне з перших двох місць, яке дасть нам право зіграти на чемпіонаті Європи. Бо є Італія, і матч із нею попереду".

Зрештою, визнаний найкращим гравцем матчу форвард Олександр Зінченко зазначив: "Тренер сказав, нам треба вірити, що ми зможемо вийти з групи. З огляду на наш потенціал, у нас чудова команда. У ній багато молодих гравців, і, звісно, нам потрібно вчитися, але сьогоднішня гра стала приголомшливим досвідом".

І, заразом, поскаржився: "Непросто відігруватися за рахунку 0:2. Ми розуміли, наскільки сильна Англія. У матчах такого рангу усе диктують великі гравці".

Погані новини з Та-Алі

Тим часом в іншому недільному матчі Групи С у селі Та-Алі, що на острові Мальта, сенсації не сталося, що лише посилило становище збірної України у турнірній таблиці.

Італійці під керівництвом Роберто Манчіні, які в першому турі програли команді Мальти з рахунком 1:2, набрали перші очки у нинішньому відбірному циклі. В принципі, навряд чи хтось очікував, що Мальта, яка програла у всіх попередніх зустрічах з Італією, раптом нав'яже боротьбу та зможе не програти. Так, мальтійці мали можливості забити. При відповідній удачі вони могли відзначитися і неодноразово, але не створювалося відчуття, що Мальта здатна претендувати на щось, окрім поразки. Італія добре контролювала ситуацію і не випускала ниток гри зі своїх рук.

Результат був зумовлений ще у перші півгодини матчу. На 15-й хвилині Ретегі відкрив рахунок, а наприкінці півгодини зустрічі італійці збільшили відрив завдяки точному удару Пессіни – 0:2. Далі їм залишалося лише зберігати перевагу та надмірно не розслаблятися. Помилок Італія не зробила, тим самим трохи реабілітувавшись після стартової поразки від Англії у четвер (1:2). Але головна боротьба у цій групі ще попереду.

Поки ж варто констатувати, що англійці вийшли в одноосібні лідери групи з 6-ма очками після двох матчів, у команд Італії та Північної Македонії по 3 бали (македонці в першому турі обіграли команду Мальти з рахунком 2:1), а у збірних України та Мальти – 0 очок. І останнє місце ми не посідаємо лише завдяки найкращим додатковим показникам – різниці забитих та пропущених м'ячів.

Перемоги грандів та конфуз Данії

Якщо в четвер центральним матчем дня в Європі було протистояння Італія – Англія, то у п'ятницю всі погляди футбольної Європи були спрямовані на передмістя Парижа Сен-Дені, на "Стад-де-Франс", де збірна Франції приймала команду Нідерландів. Але, на жаль, битви двох грандів не вийшло.

Набагато більшого очікували від матчу між збірними Франції та Нідерландів, але гостей, мабуть, надто вже підкосили кадрові проблеми у вигляді втрат, насамперед Коді Гакпо, Маттейса де Лігта та Френкі де Йонга. Без цих своїх лідерів на тлі віце-чемпіонів світу "помаранчеві" часом виглядали дуже слабко.

Вже на 8-й хвилині гри гості отримали у свої ворота два м'ячі, а захисник Люсарел Гертрейда зробив пару заявок на звання найгіршого гравця зустрічі. На 2-й хвилині Антуан Грізманн відкрив рахунок, а на 8-й Дайо Упамекано збільшив перевагу своєї команди. До середини тайму зусиллями Кіліана Мбаппе французька перевага в рахунку стала великою (він забив гол на 21-й хвилині), а за інтригу треба було хвилюватися. До перерви підопічні Дідьє Дешама могли ще забити, але наступного взяття воріт довелося чекати довго. Свій дубль і, за сумісництвом, четвертий гол у матчі Мбаппе забив наприкінці, на 88-й хвилині.

А що ж гості? Якщо до перерви підопічні Рональда Кумана часом щось біля чужих воріт вигадували, то в таймі під номером дві роботи Майк Меньян майже не мав. Але! На останній із чотирьох компенсованих хвилин Дайо Упамекано організував у свої ворота пенальті за гру рукою, і знадобилося втручання воротаря "Мілана". У результаті Меньян взяв не тільки пенальті від Мемфіса Депая, а й упорався з добиванням, що підвело жирну межу під нідерландськими стражданнями. 4:0 – французи роблять заявку на перше місце у групі, а "помаранчеві" сьогодні, у понеділок, намагатимуться повернути впевненість у матчі проти явних аутсайдерів із Гібралтару.

Своєю чергою збірна Іспанії в Малазі не залишила шансів команді Норвегії – 3:0. Щоправда, у цьому випадку рахунок не цілком відображав те, що відбувається на полі. На перемогу команда Іспанії явно награла, але на суху та велику – навряд. Господарі набагато краще тримали м'яч, але це можна сказати про більшість матчів за їхньою участю незалежно від результату. Інша річ, що їм пощастило забити швидкий гол. Вже на 13-й хвилині Ольмо зблизька замкнув простріл Бальді, відкривши рахунок. Далі за територіальної переваги господарів команди обмінювалися гострими моментами, яких створили приблизно порівну. Другий гол іспанців напевно добив би суперника, але й гол гостей міг перевернути гру, однак шанси по чотири обидві команди запороли, а рахунок усе не змінювався. Змінив усе вихід Хоселу за десять хвилин до кінця. Перший момент форвард не використав, зате потім забив двічі за дві хвилини. Спершу він замкнув навіс Фабіана Руїса, який також вийшов з лави запасних, а потім "підметушився" на добиванні після удару ще одного резервіста – Оярсабаля. Можна сказати, що господарі зняли питання завдяки замінам, тобто глибині лави. Перестановки тренера гостей Сольбаккена особливо на гру не вплинули.

Іспанці стартують із сухого розгрому, але щодо гри залишили багато питань. Норвегія ж за більш якісної реалізації, яку точно дасть Холанн, здатна створити проблеми навіть сильному супернику.

Ну і, звісно ж, говорячи про вихідні матчі, не можна не відзначити конфуз Данії в Астані, де вони програли команді Казахстану, ведучи після першого тайму з перевагою у два м'ячі. Команда Магомеда Адієва створила сенсацію у другому турі відбірного турніру Євро-2024. Здавалося, збірна Данії впевнено здобуде три очки в Астані, проте збірна Казахстану за півтайму перевернула ситуацію та видала неймовірний камбек.

Гості були покарані за спробу зіграти після перерви. Тоді як у першому таймі сумнівів у їхній перевазі не виникало. До 21-ї хвилини данці створили три чудові моменти, але реалізували лише останній з них – відзначився Расмус Хейлунн, який оформив хет-трик кількома днями раніше у поєдинку з Фінляндією. У цій же зустрічі 20-річний нападник з "Аталанти" також одним голом не обмежився і через деякий час зробив дубль, досягнувши успіху на добиванні. У господарів таких моментів до перерви не виникало.

У другому таймі м'яч став помітно краще триматися у господарів поля, а гості, здавалося, не заперечували проти цього. При цьому Хейлунн у рідкісній контратаці ледь не забив третій гол, але дружина Адієва продовжувала додавати. На 70-й хвилині Каспер Шмейхель перевів м'яч у штангу після удару Абзала Бейсебекова, а незабаром "яструби" заробили пенальті після того, як Йонас Вінн зіграв рукою у своєму штрафному майданчику. З "точки" впевнено пробив Бактієр Зайнутдінов. Данці не робили висновків і старанно оберігали мінімальну перевагу, проте на 86-й хвилині один із далеких ударів господарів обернувся голом. Капітан збірної Казахстану Асхат Тагіберген завдав шикарного удару в далеку "дев'ятку", і Шмейхель тут виявився безсилим – 2:2. Натхненні господарі практично відразу додавили суперника – Абат Аймбетов вразив верхній ближній кут після навісу Яна Вороговського – 3:2. У компенсований час жовті картки посипалися як з рогу достатку, і "яструби" догравали зустріч вдев'ятьох через видалення Айбметова і пошкодження Нурали Аліпа, але встояли.

Збірна Казахстану провела один із найкращих матчів у своїй історії, якщо не найкращий. Дружина Магомеда Адієва знову включилася у боротьбу за вихід на чемпіонат Європи, хоча її вже майже було поховано після поразки у першому турі від Словенії. Данці ж побачили, що на одному класі далеко не поїдеш – фавориту доведеться попітніти у цій досить рівній групі, щоб досягти результату.

Джерело

Теги: Група С,Спорт, новости спорта, новини спорту, Спорт, Спортивные новости, Спортивні новини,Новости, новости футбола,Футбол,Новини, новини футболу,відбірковий турнір чемпіонату Європи-2024,Брентфорд,Уемблі,Руслан Ротань,Ротань,Руслан Ротань Википедия,Ротань Википедия,Руслан Ротань Вікіпедія,Ротань Вікіпедія, Трубін,Анатолій Трубін,Анатолій Трубін Вікіпедія,Воротар Анатолій Трубін,Воротар Трубін,Трубін Вікіпедія, Сака,Едуард Соболь,Руслан Малиновський,Малиновський,Руслан Маліновський,Руслан Маліновський Вікіпедія, Маліновський,Маліновський Вікіпедія,Та-Алі,Роберто Манчіні,Манчіні,Роберто Манчіні Вікіпедія,Коді Гакпо,Гакпо,Гакпо Википедия,Коди Гакпо,Коди Гакпо Википедия,Маттейс де Лігт,Френкі де Йонг,Маттейса де Лігт Вікіпедія ,Френкі де Йонга Вікіпедія,Антуан Грізманн,Грізманн,Антуан Грізманн Вікіпедія,Грізманн Вікіпедія, Мбаппе,Мбаппе,Килиан Мбаппе,Кіліан Мбаппе Вікіпедія,Мбаппе Вікіпедія,Кіліан Мбаппе ,Люсарел Гертрейда,Гертрейда,Люсарел Гертрейда Вікіпедія,Дайо Упамекано,Дайо Упамекано Вікіпедія,Дідьє Дешам,Дешам,Дідьє Дешам Вікіпедія,Рональд Куман,Рональд Куман Вікіпедія
Автор: admin.sportcomua

© 2020 lviv-inform

Мої відео