Львів Інформ

Огляд дезінформації: Німецькі фермери закликають Путіна зупинити США. Греція проти постачання зброї

Огляд дезінформації: Німецькі фермери закликають Путіна зупинити США. Греція проти постачання зброї
304555 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистська кампанія не зупиняється ні на хвилину, щоб розмити реальні факти і натомість розповсюдити свої наративи.

Так, наприклад, користувачі соцмереж поширили фотографію щита із закликом до російської федерації «зупинити США». «Росія зупинила Наполеона. Росія зупинила Гітлера. Росіє, будь ласка, зупини США!», — йдеться на білборді, який за словами користувачів встановили німецькі фермери 9 травня.

Але як пояснюють аналітики проєкту StopFake, зворотний ошук у Google Images показав, що ця фотографія активно поширюється в мережі принаймні з 2019 року, тобто задовго до повномасштабного вторгнення рф на територію України та не має жодного стосунку до Німеччини. Вони додають, що цей банер встановив на причепі трактора скандально відомий нідерландський фермер Гуго Янсен у травні 2019 року.

Окрім того, кремлівські ресурси поширили інформацію про те, що у Греції нібито пройшли «масові мітинги» проти постачання озброєння Україні з боку держав-союзниць. Мовляв, в Афінах відбулися масові заходи проти війни в Україні, «початої коаліцією на чолі зі США, тобто НАТО, Євросоюзом та їхніми союзниками, які фактично воюють проти решти світу для його колонізації».

Хоча проросійські протести дійсно відбулись, участь у них взяло лише декілька десятків людей, але вони не відображають офіційну думку грецького уряду, а за організацією антизахідного мітингу в Афінах стоять російські сили, додають аналітики.

У Центрі протидії дезінформації попереджають, що ворожі телеграм-канали поширюють неправдиву інформацію щодо кримінального провадження стосовно полтавського міського комунального підприємства «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування». Пропагандисти вважають, що Спецкомбінат співпрацює з Полтавською ОВА та вимагає з людей гроші за надання місця на кладовищах. Як доказ, вони додають документ від Служби Безпеки України.

Проте насправді кримінальна справа стосується виключно керівника комунального підприємства міської ради, який не має ніякого відношення до обласної військової адміністрації.

До того ж ворожими телеграм-каналами розповсюджували неправдиву інформацію про різке підвищення рівня радіації на Хмельниччині нібито після обстрілу об’єктів критичної інфраструктури області російськими військами.

Мовляв, в Україні накрили склад зі снарядами зі збідненим ураном. Після прильоту спостерігається суттєвий стрибок рівня радіації. Унаслідок величезного вибуху, частинки збідненого урану могли бути розсіяні на території Хмельницької області, що в перспективі призведе до спалаху онкозахворювань. У Хмельницьку і Тернополі працюють дозиметричні патрулі. Влада методично замовчує деталі вибухів на складах, а тим часом регіон може перетворитися на Чорнобиль 2.0.

Такі панічні повідомлення — неправда, на що наголосила Хмельницька ОВА після того, як 13.05 було проведено відповідні заміри радіаційного фону.

Також пропагандисти торкнулись теми мобілізації, тому поширювали відео, як двоє військових під руки виводять студента з будівлі. А відеоматеріал публікують з підписом «Ukraine Mobilization in University» («українська мобілізація в університеті»).

Аналітики проєкту VoxCheck наголошують, що дане відео зняли ще у вересні 2022 року, коли український студент намагався декілька разів перетнути кордон із Польщею. Держприкордонслужба зазначила, що хлопець на відео, яке поширюють у мережі, намагався 9 разів перетнути український кордон.

Ба більше, в Україні діє закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з яким людям, що які здобувають за денною формою навчання професійно-технічну, фахову передвищу та вищу освіту, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти мають право на відстрочку від армії. Отже, студентів денної форми навчання не можуть мобілізувати.

Теги: Фейки,фейк, пропаганда,Російські пропагандисти,проросійська пропаганда, війна в Україні, Російська агресія ,Повномасштабна російська агресія,інформаційна війна

© 2020 lviv-inform

Мої відео