Львів Інформ

Фейки тижня: німецькі танки в Україні з'явились раніше, аніж про це зявив Щольц. ОП відправить всіх на фронт, тому заборонив виїзд депутаткам за кордон

Фейки тижня: німецькі танки в Україні з'явились раніше, аніж про це зявив Щольц. ОП відправить всіх на фронт, тому заборонив виїзд депутаткам за кордон
357222 ПЕРЕГЛЯДІВ

У соцмережах Facebook та Twitter німецькомовного сегменту поширюють відеоматеріал, на якому можна побачити потяг із німецькими танками Leopard. Користувачі під відео стверджують, що його записалм 24 січня, коли Олаф Шольц зробив офіційну заяву щодо передачі до України німецьких танків. Але це фейк.

Видання Correctiv повідомляє, що відеоматеріал відзнятий у квітні 2022 року. Це відзнятий процес повернення німецьких танків після військових навчань до місць їхнього постійного перебування. Користувачі соцмереж, яких обманули цим дописом, пишуть в коментарях, який Шольц брехун та не може самостійно нічого виріштьт, тому що нібито Німеччиною керує США.

Пропагандисти намагаються вплинути на німецьке суспільство, наголошуючи на тому, що Німеччино нібито втрачає свою самостійність в ухваленні рішень.

Офіс президента хоче відправити всіх на фронт, тому заборонив виїзд за кордон для депутаток

Анонімні телеграм-канали поширюють меседж, що українська влада хоче всіх відправити на війну. Але це неправда.

Пропагандисти маніпулюють заявою президента Володимира Зеленського. Він видав указ, в якому йдеться про заборону депутатам виїздити за кордон без підтвердження офіційного відрядження. Постанова Кабінету Міністрів України аж ніяк не стосується статі або прямої дороги до фронту. Обмеження торкаються чиновників, оскільки це пов'язано з останніми скандалами відпочинку депутатів за кордоном, зокрема поїздка Олексія Симоненка до Іспанії та Миколи Тищенка до Таїланду.

Пропагандисти намагаються маніпулявати указом президента Володимира Зеленського, а також наголосити на "великих" втратах української армії, що нібито нема кому воювати, щоб посіяти паніку серед українського суспільства.

Репродуктивні тканини захисників Азовсталі пропонують для відновлення нації

Мережею шириться повідомлення, що нібито львівська клініка репродуктивної медицини «Альтернатива» пропонує українцям репродуктивні тканини військових, які захищали Азовсталь. Для реклами клініка використала лозунг «Відродимо націю!» з емблемою Азову. Але це неправда.

Адміністрація клініки «Альтернатива» заперечує, що надає такі послуги. За словами фактчекерів «По той бік новин», рекламний пост клініки у мережі Facebook зроблений за допомогою спеціальних програм для редагування фото. До того ж назва клініки зазначено неправильно, хоча контактні дані справжні. Фото хлопчика ймовірніше згенероване за допомогою штучного інтелекту.

Оманливий документ про справу щодр розслідування ситуації з гелікоптером в Броварах

У соцмережах з‘явилось фото документа, в якому йдеться про результати розслідування причин аварії гелікоптера під Києвом. Згідно з документом? військовслужбовці одного з підрозділів ЗСУ збили гелікоптер із ПЗРК «Ігла». Дата документу співпадає з днем аварії — 18 січня.

Повітряні сили ЗС України у своєму телеграм-каналі повідомили, що це російське ІПСО. «Навіть ініціали командувача ПвК «Центр» не спросоглись перекласти! Він — Анатолій Миколайович, пора вже вивчити українську!», — йдеться у повідомленні Повітряних сил ЗСУ.

До того ж оформлення документа не відповідає вимогам, у тексті є численні помилки.

Таким чином пропагандисти намагаються дискредитквати українську армію. Після інциденту в анонімних телеграм-каналах з‘явилось багато «версій того, що сталось насправді». Проте слідство все ще триває.

Україна планує теракти в Криму

Анонімні телеграм-канали та російські ресурси поширюють повідомлення, що нібито Україна відкрито погрожує росії. Нібито через російську успішність на фронті Захід шукає шляє, щоб змінити ситуацію. Тому плани США — захопити тимчасово окупований Крим. Але це неправда.

Автори цих дурниць посилаються на слова радика ОП Михайла Подоляка, який розповів, що наразі йдуть перемовини з країнами-партнерками щодо постачання далекобійних ракет та авіації. Радник Офісу президента нагадав, що Україні потрібна авіація для прикриття військових, а ракети — для знищення складів зі зброєю. Включаючи й ті, що знаходяться в Криму. Але пропагандисти маніпулюють словами, називаючи підриви складів — терактами. Росіяни намагаються дискредитувати Україну та зробити образ країни-терористки в очах інших країн а також в очах мешканців тимчасовоокупованих територій.

Українській армії платять облігаціями

Вперше подібні повідомлення з‘явились у російських та білоруських телеграм-каналах, проте пізніше потрапили й до україномовного сегменту. Разом з текстом додається фото сертифіката на нібито грошову компенсацію. За словамт авторів таких повідомлень, грошей для виплати військовим не вистачає, тому видають сертифікати, а виплати відбуватимуться до 2025 року. Але це неправда.

Насправді ж військові облігації — це цінні папери від держави, які допомагають економіці країни під час воєнного стану. Працюють вони дуже просто. Купуєте облігації в Дії, підтримуєте ЗСУ, а через певний час отримуєте свої кошти назад з відсотками. Про це " target="_blank" rel="noopener noreferrer">розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації послуги. Тому інформація про нібито виплати заробітної плати — неправда. За словами фахівців проєкту «Без брехні», ціни однієї облігації — 1000 грн/ 1000 доларів / 1000 євро. Облігацій (сертифікатів) номіналом два мільйони гривень — не існує.

З фото можна зрозуміти, що це сертифікат на компенсацію в установах Ощадбанку та Укрдержстраху, але справжній сертифікат має не таке формулювання. До того ж «Укрдержстрах» ліквідували в 1993 році. Підпис, який міститься на фото належить Олександру Шлапаку, а не міністру фінансів Сергію Марченко, як зазначено в дописі.

Пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та армію.

Теги: Російська агресія ,російська пропаганда,пропаганда,Російські пропагандисти, війна в Україні,Російське вторгнення в Україну,фейки ,фейк

© 2020 lviv-inform

Мої відео