Львів Інформ

Тарас Грень: яка відповідальність боржника за несплату аліментів?

Тарас Грень: яка відповідальність боржника за несплату аліментів?
265740 ПЕРЕГЛЯДІВ

У відповідності до вимог статті 71 закону України «Про виконавче провадження», до неплатників аліментів застосовуються ряд обмежувальних заходів.
Якщо розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує 4 місяці (та 3 місяці для батьків важкохворої дитини) встановлена можливість накладення обмежень на неплатників аліментів щодо:
• виїзду за межі України;
• керування транспортними засобами;
• користування зброєю;
• полювання.
Крім того, передбачені обмеження щодо перебування на державній службі. Також боржник з аліментів не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України. Не менш дієвим є запровадження фінансових санкцій, передбачено штраф за несплату аліментів залежно від суми заборгованості:
• понад 1 рік – 20%;
• понад 2 роки – 30%;
• понад 3 роки – 50%
Також, Законом передбачено відповідальність для неплатників аліментів у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративного арешту та обмеження волі.
Відповідно до ст. 164 Кримінального кодексу України злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
Для притягнення особи, яка злісно ухиляється від сплати аліментів, стягувачу необхідно звернутись до правоохоронних органів за місцем проживання із відповідною заявою, до такої заяви рекомендовано долучити розрахунок заборгованості по аліментах, копію постанови про відкриття виконавчого провадження, пояснення боржника тощо,

© 2020 lviv-inform

Мої відео