Львів Інформ

Загадка, яку зберігає Дніпровський будинок, збудований на місті караїмської Кенаси

Загадка, яку зберігає Дніпровський будинок, збудований на місті караїмської Кенаси
10139 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для початку розберемось, хто ж такі Караїми? Караїм, з давньогрецької мови, означає читець. Ці люди з’явилися в місті Вавилон серед вірян юдеїв у восьмому столітті нашої ери. Ці Євреї заперечували інтерпретацію равинів та покладались тільки на свої знання тексту Старого Заповіту. Потім Караїми дісталися берегів нашої країни. Це відбулося 1783 року, коли Крим завоювала Росія. Деякі з Караїмів знайшли собі прихисток в Катеринославській, Херсонській та інших губерніях тогочасної України.

За даними підрахунку населення, який відбувся в 1987 році, на території Катеринослава проживали 359 караїмів. Вони були достатньо заможною частиною населення міста. В підтвердження цих слів можна сказати, що династія Джигітів керувала фабрикою з виробництва тютюнових виробів. Варто зазначити, що ці люди мали значно більше прав, ніж євреї-юдеї.

Найбільша кількість населення Караїмів концентрувалась в місцях минулого містечка козаків під назвою Половці. На сьогодні це вулиці Миронова, Харківська, Гопнера та Ширшова. Остання навіть мала назву Караїмська, яка зберігалася до дев’ятнадцятого сторіччя.

Караїми після себе залишили вагому спадщину. В місті знаходилося їхнє кладовище та школа, яку заснували в 1879 році, в ній діти вивчали Караїмське віровчення, давньоєврейську та татарську мови.

Забезпечені Караїми побудували на вулиці Європейській 2 (раніше Миронова) дім для молитви. Він був зведений в мавританському стилі. В будівлі знаходився великий зал зовсім без прикрас, де врізних місцях окремо молились чоловіки та жінки. Богослужіння проводилось без хазана — це той, хто читає молитви.

На жаль, будівля недовго прослужила своїм творцям. І вже зимою 23 грудня 1930 року, в той час в Дніпропетровську проживало 173 караїми, будинок перекваліфікували в театр робочої молоді. Влада пояснила, що це сталося в наслідок відмови вірян від кенаси. Це було абсолютною не правдою.

Подальша доля кенаси, після передачі, невідома. Наприкінці 50-х років минулого сторіччя на цьому місті було збудовано п’ятиповерхівку.

© 2020 lviv-inform

Мої відео