Львів Інформ

Комплексне ЗНО з мови та літератури необхідно залишити!

Комплексне ЗНО з мови та літератури необхідно залишити!
75364 ПЕРЕГЛЯДІВ

У зв'язку із прийняттям нового закону про функціонування мови на теренах України чиновники хочуть також змінити й порядок проведення ЗНО. Є пропозиція, згідно з якою з тесту потрібно прибрати всі питання з літератури. Проте Тарас Кремінь категорично проти цієї заяви. Він заявляє, що в нас немає жодної необхідності у проведенні реформ процедури ЗНО.

Звісно, сучасне тестування повинно відповідати сучасній шкільній програмі, проте Тарас Кремінь зауважує: “Допоки не буде об’єктивного та аргументованого погляду на вимоги до шкільних мовних компетенцій, адаптованих до сучасних стандартів, комплексне ЗНО з української мови та літератури повинно бути обов’язковим. Погодьтеся: без вивчення української літератури неможливо опанувати мову”.

Після зустрічі з керівником УЦОЯО, вони таки змогли обговорити та прийти до певної згоди з ним. Тож поки література залишатиметься у складі тесту. Як повідомляє український омбудсман: “Це не підхід у часи реформ. Натомість виникають питання і щодо якості цих тестів, нарікань до яких вистачало завжди. Поруч із тим, якщо ми маємо екзаменування з державної мови, розроблене Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR), – виникає питання: коли ж наше ЗНО буде адаптоване до сучасних вимог сучасної шкільної освіти”.

Так, для тих, хто складатиме українську мову не після школи, а для вступу на службу, така постанова буде прийнятною. Адже тест будуть проходити юристи, держслужбовці та інші люди, які не мають жодного контакту зі школою. Тож в такому разі їм таки не варто ставити єдині рамки, що читати й коли. Адже це справа смаку. Проте випускники шкіл повинні повністю продемонструвати весь комплекс знань, які вони отримали за 11 років навчання.

А ми нагадуємо, що вже через 2 дні набере чинності мовний закон, за яким усі повинні будуть вести обслуговування українською мовою.

© 2020 lviv-inform

Мої відео