Львів Інформ

Мільйони — в прірву: активісти вимагають у міськради проєкт реконструкції парку Глоби

Мільйони — в прірву: активісти вимагають у міськради проєкт реконструкції парку Глоби
26221 ПЕРЕГЛЯДІВ

Активісти громадської платформи «Ми — дніпряни», до якої входять 11 громадських організацій, продовжують безстрокову акцію «Дніпро без Філатова. Дніпро без корупції». Вони обурені, що міська влада вирішила проводити реконструкцію центрального дитячого парку ім. Глоби за понад 14 млн грн без громадських слухань. І хочуть побачити проєкт, за яким проводяться закупівлі.

Активісти намагалися поспілкуватися з директоркою парку Глоби Ларисою Сагінор, аби разом проінспектувати стан зони відпочинку в центрі Дніпра. Та коли вони прийшли до її офісу, двері їм не відчинили. Хоча охоронці парку сказали, що керівниця на робочому місці.

«Шановна, ми прийдемо ще й додому, хай не тільки на робочому місці ховається. Це дуже специфічна людина, яка призначена без конкурсу. І якщо вона не звітує разом із міською адміністрацією про проєкт, на який вони вже вкрали у містян по суті 11 млн грн, то по ній плаче вже, вибачайте, буцигарня», — заявила головна редакторка дніпровської секції «Міжнародного товариства прав людини» Тетяна Лебідь.

Активісти обурені жахливим станом парку Глоби. Твердять: він занепав саме за часів Бориса Філатова. Архітектор Артем Шавурин говорить: «Обурює все, що бачу: зруйнований міст, аварійні сходи закриті. Благоустрою — нуль. Таке враження, що тут нічого не роблять».

Руйнується й літній театр легендарного архітектора Олега Петрова, каже волонтер центру «Вільна доля» Олександр Зеркаль. Чоловік працював головним механіком на його будівництві і засмучений, що на одному із символів міста світиться арматура.

«За рік корозія з`їдає 1 мм арматури металоконструкцій. Ще декілька років — і цей піддашок складеться», — обурюється чоловік.

Єдине, що роблять у парку — це косять траву. Та найближчим часом під ніж планують пустити більше 200 дерев, каже голова «Екопатруля» Тетяна Лампіка: «Є інформація, що спиляти хочуть дерева сухі або фаутні (з дефектами стовбурів), але я нарахувала за актами тільки 79 таких дерев, інші дерева визначені як нормальні, але вони теж підуть під ніж».

Активістка Олександра Клімова каже про психологічний аспект масового нищення дерев у Дніпрі: «У дніпрян вже колективна травма. Коли люди чують звук пили, у них виникає тривога».

Проєкту реконструкції парку Глоби ніхто не бачив, а шість тендерів на 14 млн грн вже виграло ТОВ «Укр буд технології». Образ переможця для Дніпра традиційний: техніка та офіс в оренді, усього 6 робітників, та й ті працевлаштовані за півтора місяця до тендеру. «Укр буд технології» неодноразово потрапляли в поле зору Державної аудиторської служби України. Частину закупівель, в яких підприємство стало переможцем, скасували через порушення законодавства.

«Ми будемо відстежувати кожен рух по парку, що тут і коли буде робитися. Жоден керівник нікуди не сховається», — запевняє громадський діяч Вадим Мирошник.

Ми спробували дізнатися в директора ТОВ «Укр буд технології» Дмитра Скутельника, коли на бюджетні мільйони його підприємство почне ремонтні роботи, які за тендером мають завершитися до кінця року. Телефоном він відповів, що чекає на фінансування з боку міськради. Дивно, бо за тендерами передбачена 100% післяплата. Тим часом, громадські активісти кажуть, збиратимуть підписи дніпрян за оприлюднення проєкту реконструкції парку Глоби. Адже переконані: влада повинна нарешті відзвітувати, куди йдуть бюджетні гроші.

І вишенька на торті: днями на сайті міськради оприлюднили проєкт рішення міськради Дніпра про ліквідацію КП «Парк Лазаря Глоби» як юридичної особи. Питання подальшої долі парку, що входить до природно-заповідного фонду Дніпропетровської області, залишається відкритим.

Теги: парк Глоби, Дніпро,активісти,тендери,благоустрій,занепад,«Укр буд технології»

© 2020 lviv-inform

Мої відео