Львів Інформ

Президент України підписав закон про ринок землі

Президент України підписав закон про ринок землі
119437 ПЕРЕГЛЯДІВ

Документ дасть змогу забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпорядження своєю власністю та створити прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України. Про це повідомив Офіс Президента.

28 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. За словами голови держави, це історичний момент для країни, адже на цей закон вона чекала з часу здобуття своєї незалежності.

Законом передбачено, що право власності на земельні ділянки сільгосппризначення зможуть отримати виключно громадяни України. І обсяги концентрації на одну особу не повинні перевищувати 100 га. З 1 січня 2024 року купувати сільгоспземлі зможуть юридичні особи, або зареєстровані в Україні, або власниками яких є громадяни України. У цьому випадку розмір концентрації — до 10 тисяч га.

Законом заборонений продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності. Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам із іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких діють спеціальні економічні та інші санкції.

Передбачено, що розрахунок за землю має бути виключно безготівковим із перевіркою походження коштів. До того ж, забороняється купувати землю у 50-кілометровій зоні від кордону. Землю не зможуть купувати банки — лише брати у заставу. Частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

Як наголошують у Офісі Президента, новий закон про землю сприятиме значному розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі.

© 2020 lviv-inform

Мої відео