Львів Інформ

Адвокат-медіатор в проекті відновного правосуддя для неповнолітніх. Досвід Донецької та Запорізької областей

Адвокат-медіатор в проекті відновного правосуддя для неповнолітніх. Досвід Донецької та Запорізької областей
290582 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відновне правосуддя, точно знайоме для вас словосполучення впевнені, що Ви неодноразово про це читали. Частіше за все, ми розповідаємо Вам про позитивні кейси процедури відновлення, про спільні результати роботи та успішну ресоціалізацію неповнолітніх. Сьогодні хочемо розповісти про ще одну сторону процедури, про посередників – адвокатів медіаторів.

           Медіатор - нейтральний неупереджений посередник, третя сторона, яка супроводжує та допомагає потерпілому і неповнолітньому досягти порозуміння, налагодити та проводити переговори з метою досягнення примирення.

Медіатор супроводжує всю процедуру «відновлення»

           Схематично всю процедуру можна поділити на такі етапи

1.     Отримання згоди сторін.

Участь у проекті добровільна тому і потерпілий і неповнолітній надають згоду на участь в проекті чим зобов’язуються виконувати умови програми.             

2.     Індивідуальні премедіаційні зустрічі зі сторонами.

Медіатор проводить зустрічі окремо з кожною стороною під час яких допомагає сформувати переживання та очікування, які сторони озвучать на спільній зустрічі.

3.     Медіація (спільна зустріч сторін)

           Визнання почуттів і потреб потерпілого, прийняття правопорушником відповідальності за завдану правопорушенням шкоду.

           Кінцевою метою цієї спільної зустрічі є формування медіаційної угоди, яку в подальшому буде виконувати неповнолітній.

4.     Підписання «медіаційної угоди».

           Сторони мають право шукати, виробляти та ухвалювати взаємоузгоджене рішення щодо вичерпання конфліктної ситуації й відшкодування завданої шкоди.

           Складання угоди дає можливість для учасників кримінального правопорушення - взяти безпосередню участь у вирішенні питань, пов'язаних з наслідками вчиненого кримінального правопорушення.

Для отримання позитивного результату неповнолітньому необхідно в повному обсязі виконати всі умови підписаної угоди.

Обміну досвідом між медіаторами, підвищенню кваліфікацій ми приділяємо багато уваги, так з цієї нагоди 28 січня збирали онлайн зустріч для посередників із Запорізької та Донецької області, які співпрацюють з Регіональними центром. До нашої зустрічі долучилась Ірина Бондаренко, начальник управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів. Проаналізували та поділились результатами реалізації проекту у Донецькій та Запорізькій областях за 2020 та 2021 рік. Ірина Бондаренко розповіла про плани і перспективи в зв’язку з прийняттям закону про медіацію

 

 «29 неповнолітніх пройшли процедуру ресоціалізації та в повному обсязі виконали умови медіаційної угоди та були звільнені від кримінальної відповідальності за два роки. Ми дуже пишаємось таким  результатом. Це наш спільний результат зі всіма нашими партнерам, які вклали частинку своєї душі у кожного неповнолітнього» каже Павло Наливайко, директор Регіонального центру.

 

На сьогодні з центром співпрацює 8 адвокатів – медіаторів, 2 з яких дистанційно.

 Нагадуємо, починаючи з 2019 року пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», запустився у 6 пілотних областях наразі проект поширено на всю територію України., що дає змогу на ранній стадії вивести неповнолітнього із кримінального процесу та допомогти з ресоціалізацією.

 

Теги: безоплатна правова допомога,відновне правосуддя,відновлення неповнолітніх, ресодіалізація неповнолітніх,адвокат-медіатор,посередник

© 2020 lviv-inform

Мої відео