Львів Інформ

Чому необхідно реєструвати право власності на майно?

Чому необхідно реєструвати право власності на майно?
393993 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реєстрація права власності на нерухоме майно - не просто формальність, а необхідність, адже без такої реєстрації, людина не стає повноправним власником нерухомого майна.
Для того, щоб уникнути плутанини, перш за все необхідно знати, що державна реєстрація – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру прав. Таким чином, державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а засвідчує вже набуте особою право власності.
Право власності та інші речові права на нерухомі речі, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.
Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.
У Державному реєстрі прав реєструються права на земельні ділянки, а також на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.
Варто звернути увагу, що права на нерухоме майно, які виникли до 2013 року, визнаються дійсними, якщо їх реєстрація була проведена відповідно до законодавства, яке діяло на момент їх виникнення або на момент виникнення таких прав відповідно до законодавства, Тобто реєструвати такі їх повторно не потрібно. Але, у випадку відчуження об'єкта нерухомості, вся інформація про таку реєстрацію повинна бути перенесена (внесена) до Державного реєстру прав.
"Для того, щоб зареєструвати своє право власності на майно заявник із заявою та оригіналами документів, необхідними для проведення таких дій, у паперовій або електронній формі у випадках, передбачених законодавством може звернутися до Центру надання адміністративних послуг, держаного реєстратора чи нотаріуса в межах області за місцезнаходженням майна. Також необхідно подати документ, що підтверджує сплату адміністративного збору", - зазначає Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Державна реєстрація права власності проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.
Отже, державна реєстрація є важливим чинником гарантування і захисту прав власників, забезпечує офіційне визнання і юридичне закріплення державою прав власника на нерухоме майно.

© 2020 lviv-inform

Мої відео