Львів Інформ

Що робити, якщо пропущено строки реєстрації народження дитини?

Що робити, якщо пропущено строки реєстрації народження дитини?
390257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нагадуємо, що батьки зобов’язані не пізніше 1 місяця від дня пологів, зареєструвати народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з батьків або за місцем народження дитини.
Заявниками можуть бути як батьки дитини, так і інші особи. Присутність обох батьків є обов’язковою, якщо батьки мають різні прізвища.
Державна реєстрація проводиться з одночасним визначенням походження дитини та присвоєнням їй імені, прізвища та по батькові.
Однак, трапляються випадки коли батьки за місяць не встигають зареєструвати малюка. Що ж робити у такому разі?
"Якщо строк реєстрації народження дитини пропущено без поважних причин на батьків чекатиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн. Працівники відділу ДРАЦС складуть відповідний протокол про порушення. Але, якщо виникають непередбачувані ситуації, коли з поважних причин батьки не можуть вчасно подати документи - наприклад, батьки перебувають у віддаленій місцевості, де немає органів ДРАЦС, тоді зареєструвати малюка вони зможуть протягом 1 місяця з дня повернення", - зазначає начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), Тарас Грень.
У разі хвороби, смерті батьків або інших причин неможливості зареєструвати народження – це можна зробити за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого працівника закладу охорони здоров’я, у якому народилася або на цей час перебуває дитина.
Необхідні документи:
- медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;
- паспорта або паспортні документи, що посвідчують особи батьків;
- документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява батька та матері, заява батька про визнання батьківства).
Зареєструвати народження дитини, яка досягла одного року і більше до досягнення нею 16 років можна за місцем її проживання на загальних підставах.
Окрім інших документів, обов'язково необхідно подати медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу та довідку з місця її проживання.

© 2020 lviv-inform

Мої відео