Львів Інформ

Сексуальне насильство під час війни: розслідування злочинів

Сексуальне насильство під час війни:  розслідування злочинів
422919 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сексуальне насильство, вчинене під час війни, є злочином, який складно розслідувати і ще складніше доводити. Це виклик для суспільства і держави. По-перше, необхідно подолати стереотипи й не допускати стигматизації постраждалих. По-друге, надати їм всю необхідну допомогу. І третє —  притягнути до відповідальності тих, хто скоїв насильство.

Успіх безпосередньо залежить від усіх стейкхолдерів, від державного сектору та NGO. 

Десятки експертів розробляють нові гайдлайни для прокурорів і слідчих, які безпосередньо працюють з СНПК. Це допоможе на всіх етапах, від слідства до суду, захищати інтереси постраждалих.

? Під час зустрічі Маша Єфросініна сказала, що, на відміну від росії, в Україні є розвинене громадянське суспільство. Коли воно об’єднується з державою — ми непереможні.

Сьогодні представники прокуратури, МВС України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Міністерства юстиції та інших відомств, органів місцевого самоврядування спільно з експертами NGO шукають найбільш ефективні рішення для роботи з СНПК і допомоги постраждалим.

В ході воркшопу учасники зустрічі зосередились на пошуку відповідей на ключові питання:

? що треба зробити, аби постраждалі та свідки СНПК довіряли правоохоронцям і брали участь у всіх етапах процесу;

?як покращити допомогу постраждалим і домогтися підтримки від суспільства;

?які поточні практики розслідування і судового переслідування необхідно змінити;

?як об’єднати зусилля усіх стейкхолдерів, щоб притягнути до відповідальності злочинців.

За результатами дискусії свої враження висловили міжнародні експерти, які брали участь онлайн. Серед них —  представники ООН, TRIAL International, International Bar Association та інші. Ці напрацювання будуть враховані в подальшій роботі держаних інституцій та NGO.

Всі учасники зустрічі переконані, що діалог між державним і недержавним сектором надзвичайно важливий і має посилюватися. Адже всі об’єднані метою наблизити перемогу справедливості.

Теги: сексуальне насильство, війна в Україні, воєнні злочини,прокуратура

© 2020 lviv-inform

Мої відео